2 ursi semnalați în această seară în Bicaz Chei! Revolta oamenilor dă în clocot!

Prezența a 2 urși a fost semnalată în această seară în comuna Bicaz Chei, la scurt timp după ora 20 iar ISU Neamț a transmis mesaje Ro Alert localnicilor.

De câteva luni, urșii au fost semnalați în mai multe localități din Neamț dar comuna Bicaz Chei pare a fi epicenrul acestui fenomen din județ. În ultimele săptămâni, oamenii au dat nas în nas cu urșii chiar și la 1-2 zile.

Vineri (deci acum 3 zile) oamenii au ieșit în stradă noaptea, în aceeași comună, să protesteze, după ce o adolescentă se întâlnise cu un urs pe o punte.

Modificarea legislației nu a fost, de asemenea, una făcută cu eficiență. Primarii pot da ei ordin de lichidare sau tranchilizare a animalelor periculoase dar doar în zona de intravilan. Dar intervenția poate fi făcută doar de asociații de vânătoare (subiect care poate genera o întreagă dispută și alte probleme – ce te faci dacă profesionistul de la Asociația respectivă nu e în județ?), în timp ce statutul român are diverse instituții profesionalizate, chiar militare, cu salariați care pot asigura un serviciu de permanență.

La Romsilva există paznici de vânătoare dar, mai interesant, există o structură numită Jandarmeria Montană (în cadrul Jandarmeriei Române), o astfel de subunitate fiind și în Neamț.

D.V.

Lasă un răspuns