”19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor”

pol (3)

În perioada 1-19 noiembrie 2014 la nivel internațional se derulează  Campania intitulată ”19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor”. Pentru a marca acest eveniment, polițiștii de prevenire nemțeni în colaborare cu specialiști din cadrul Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău, au desfășurat activități cu caracter de informare și prevenire în rândul elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale nr.5 Piatra Neamț.

Activitățile au avut drept scop prevenirea antiinfracțională a minorilor, prin semnalarea situaţiilor de pericol în care aceştia pot fi implicaţi din cauza necunoaşterii consecinţelor adoptării unor comportamente antisociale. În cadrul discuţiilor purtate între reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, specialiștii din cadrul ANITP Bacău, cadre didactice și elevi au fost abordate aspecte referitoare la consecinţele unor acte de violenţă sub diverse forme de manifestare – violenţa verbală, violenţa fizică, violenţa emoţională, dar şi modalităţile de prevenire a acestora în unităţile de învăţământ, pe stradă și în familie. De asemenea, s-a insistat asupra recunoaşterii de către elevi a situaţiilor de pericol, polițiștii explicându-se elevilor cum ar trebui să se comporte pentru a nu deveni victime, în cazul infracțiunilor de furt şi tâlhărie.

Au fost  proiectate materiale și filme educativ-preventive pe marginea cărora au avut loc dezbateri interactive între elevi și polițiști, un subiect care a stârnit interes din partea elevilor fiind ”Limitele răspunderii penale în cazul unui minor care a săvârșit infracțiuni și consecințele acesteia”.

pol (1) pol (2)

Elevii au fost provocați să-și exprime cunoștințele dobândite în urma activităților de prevenire prin desene, care au fost expuse pe holul din incinta unității de învățământ pe un panou sub sloganul ”STOP VIOLENȚEI!”

În data de 13 noiembrie 2014, polițiștii de prevenire în colaborare cu polițiștii de proximitate din cadrul Poliției municipiului Roman au desfășurat o acțiune stradală atât pe linia prevenirii tâlhăriilor, furturilor din buzunare, genți, poșete cât și prevenirea furturilor din autoturisme. Acțiunea s-a desfășurat pe B-dul Roman Mușat, Complex Favorit B-dul Republicii, str. Anton Pan, P-ța Roman Vodă – Casa de Cultură din municipiul Roman și a vizat creșterea gradului de siguranță a  locuitorilor din municipiu și prevenirea săvârșirii unor astfel de infracțiuni.

Activitățile s-au  înscriu în cadrul celor două priorități naționale a Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității în anul 2014, respectiv Programul local de prevenire în sistem integrat a infracțiunilor de furt și Programul local de prevenire a infracțiunilor cu violență.

Au fost oferite 240 pliante, flyere și broșuri cu recomandări informativ preventive, destinate prevenirii tâlhăriilor, a furturilor din buzunare, poșete, genți, a furturilor din autoturisme și utilizarea corespunzătoare a numărului de urgență 112. Polițiștii au purtat discuții cu cetățenii privind importanța adoptării unui comportament preventiv și sesizarea evenimentelor prin 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns