174 de elevi absenți astăzi la Evaluarea Națională


Astăzi a avut loc o nouă probă a Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VI-a, respectiv testarea cunoștințelor de matematică sau, după caz, de științe ale naturii. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, la proba de astăzi au fost înscriși 4779 școlari, din care s-au prezentat la testare doar 4605. În procente, numărul absențelor s-ar situa în jurul pragului de 3,8 la sută din totalul elevilor înscriși.
Cele mai multe neprezentări – 130, au fost la școlile din mediul rural, în timp ce restul de 44 provin din unitățile de învățământ de la orașe. În total, 118 școli din județ s-au transformat astăzi în centre de examinare, spune inspectorul școlar general adjunct al ISJ Neamț, prof. Ioan Milea.
Chiar nu poate fi stabilită cu titulu de certitudine ipoteza că aceeași copii care au absentat astăzi sunt și cei care lipsesc de obicei de la școală, ceva tot dă de gândit. Faptul că ponderea mai mare a absenților e înregistrată la sat și, mai mult decât atât, numărul absenților este cam același ca și la probele anterioare ale Evaluării naționale, poate fi lesne considerat un semnal de alarmă. Practic, e vorba de probabilitatea ca imediat ce finalizează învățământul obligatoriu, acești elevi să nu mai continue studiile. Asta dacă nu cumva se opresc după clasa a opta.
Fie din lipsa banilor, fie din alte motive ce țin de situația familială sau pur și simplu din cauza dezinteresului pentru învățătură, acești copii au toate premisele să abandoneze școala și să piardă șansa – negarantată de nimeni, e drept – de a obține o calificare, o diplomă. Implicit, pierd șansa de a-și deschide calea spre un posibil viitor mai bun.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns