1700 de lei de la Guvern pentru părinții adoptivi din Neamț

Începând de astăzi, nemțenii care au sau vor lua spre adopție copii cu vârsta mai mare de doi ani vor putea primi concediu de acomodare, plătit, potrivit Legii nou intrate în vigoare, precizează surse centrale. Proiectul de lege a fost inițiat, nu cu mult, timp în urmă, de Guvern, iar Camera Deputaților i-a dat aviz favorabil.  Practic, de-acum înainte, angajatorii au obligația de a acorda salariaților aflați în această situație și care solicită acest lucru, un concediu de acomodare cu „durata de maximum un an, care include și perioada încredințării copilului în vederea adopției”, se arată în actul normativ.
O persoană care intră în concediu de acomodare va primi, lunar, 1700 de lei, sumă calculată pe baza indicelui social de referință, acesta fiind în prezent de 500 de lei. De această prevedere beneficiază „oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, fie din salarii, fie din activități independente sau agricole”, se mai arată în respectivul document.
Potrivit datelor centralizate pe prima jumătate a lui 2016 existente la DGASPC Neamț, în primele șase luni ale anului instanțele de judecată au aprobat 15 cereri de adopție, 12 dintre acestea fiind deja finalizate. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al instituției, Magda Vasilache, a precizat că numărul cererilor de adopție îl depășește cu mult pe cel al copiilor adoptabili, înșă totul depinde de părinții biologici ai micuților.
Sunt foarte multe cupluri care doresc să adopte un copil, sunt și foarte mulți copii în centrele de plasament, dar nu pot fi, deocamdată, adoptați. Motivul îl constituie faptul că acești micuți nu sunt abandonați de părinți sau familie, ci lăsați în aceste centre de plasament din diferite motive, de cele mai multe ori din cauza neajunsurilor materiale. Pentru ca un copil să poată fi adoptat – fie el instituționalizat sau nu – ultimul cuvânt îl au părinții biologici. Ei sunt cei care decid dacă sunt sau nu de acord să dea copilul spre adopție”, încheie purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț.  

 Alex SÎRBU

 

 

Lasă un răspuns