12 Mai – Ziua Internațională a asistenților medicali


Data de 12 mai reprezintă ziua asistenților medicali din întreaga lume, informează Uniunea Sindicală Sanitas Neamț. Ziua internațională a asistenților medicali a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (International Nurses Council – INC). S-a ales ziua de 12 mai pentru că această dată are o semnificaţie simbolică la nivel mondial: este ziua de naștere a lui Florence Nightingale (1820 – 1910), considerată personalitatea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale, realizând primii paşi în pregătirea profesională instituţionalizată a asistentelor medicale şi care a depus eforturi remarcabile pentru recunoaşterea valorii acestei profesii.
Tema anului 2017, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, ”Nurses – A VOICE TO LEAD – Achieving the Sustainable Development Goals” (”Asistenții medicali — vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”), subliniază și recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global, ca fiind esențiale pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care au fost adoptate de Organizația Națiunilor Unite, în 2015, după cum menționează site-ul www.icn.ch., citat de presa centrală.
Acestea conțin 17 obiective care acoperă o gamă largă de probleme de dezvoltare durabilă pentru lume, cum ar fi eliminarea sărăciei, foametei, îmbunătățirea sănătății și a educației, combaterea schimbărilor climatice și multe altele. Cele 191 de state membre ale ONU au convenit să atingă aceste noi obiective până în 2030.
Transmitem astăzi, de Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali, un sincer La Multi Ani! tuturor colegilor nostri care isi dedica activitatea de zi cu zi pacientilor aflati in ingrijire”, a declarat Eva Ungureanu, reprezentant al Uniunii Sindicale Sanitas Neamț.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns