1000 de concurenți, 2000 de spectatori! „Untold”-ul de Dans Modern de la Piatra Neamț, în 9,5 la mie Covid!

Incidența alarmantă de 9,5 la mie din Piatra Neamț nu reprezintă un impediment pentru organizatorii și partenerii Campionatului Național de Dans Modern (programat pe 16-17 octombrie la Sala Sporturilor din localitate) care să ducă la amânarea evenimentului.
Organizatorii evenimentului (care, de fapt, reunește mai multe competiții, „Campionatul Național 10 Dansuri, Campionatul Național under 21 Latino și Romania Dance Festival), numit deja de oameni din autoritățile din Neamț drept „Untold-ul de Dans Modern”, sunt Federația Română de Dans Modern și Asociația Clubul Sportiv Ray’s Dance iar partenerii sunt Consiliul Județean Neamț și Primăria Piatra Neamț.

În documentele trecute prin votul consilierilor locali din Piatra Neamț (care au aprobat folosirea GRATUITĂ a sălii de competiții de la Sala Sporturilor, a vestiarelor și a altor încăperi) în ședința din pe 30 septembrie – deci în plină pandemie!- informațiile tehnice vorbeau de
-15-17 octombrie
-peste 1000 de sportivi concurenți
-aproximativ 2000 de spectatori.


Între timp, în clarificările solicitate de unele instituții (care, probabil, vor să fie acoperite cu hârtii în caz de Doamne Ferește…), organizatorii și-au modulat nițel detaliile:
– 16-17 octombrie (deci doar 2 zile de concurs)
– participanți: „Nu știm încă, vom ști doar atunci când se termină înscrierile”
– spectatori: „maxim 400 pe seria de concurs”. Dar sunt 2 zile cu vreo 3 serii de concurs fiecare. deci 400 x 6 = 2400, evident cu spectatori care vor urm[ri probabil mai multe serii dar și cu spectatori care vor urmări doar o serie de concurs.

Foarte interesant: conform normelor în vigoare, asumate de organizatori, sportivii și arbitrii vor putea participa și cu test COVID (PCR dar și… antigen!!!, fără a se preciza expres că testul antigen trebuie făcut musai la o clinică care și-l asumă prin ștampilă, ceea ce lasă loc liber la interpretarea că poate se vor face teste și acolo, la intrarea în rigul de dans…) dar spectatorii vor putea intra în sală doar dacă sunt vaccinați sau sunt imunizați după trecerea prin boală.
Adică, dacă au certificat verde! Și aici intervine clasica problemă: organizatorii pot cere dovada (fizică sau electronică, cu QR-ul) certificatului verde dar nu au voie, conform legii, să solicite un document de legitimare cu poză (CI, pașaport, permis de conducere) care să certifice că e vorba de persoana respectivă.
Reamintim, conform legii din România, doar autoritățile statului (judecător, procuror, polițist, jandarm, polițist local) pot realiza legitimarea de persoane, exceptarea de la lege pentru privați fiind în cazuri clar definite, cum ar fi unitățile de cazare, în niciun caz organizatorii de spectacole, evenimente, competiții.
Există (teoretic!) și varianta tehnică interesantă ca autoritățile statului să dea o mână de ajutor și la ușile de acces să fie și Poliție sau jandarmi care să legimeze persoanele pentru confruntarea datelor din CI cu cele din certificatul verde.

Responsabilitățile organizatorilor nu se opresc aici: ei se angajaează ca toți spectatorii și toți sportivii (în afara ringului de dans) să poarte OBLIGATORIU măști de protecție. Ei bine, clipuri video difuzate pe facebook de la competiții similare din ultima lună, unde au fost aceleași restricții, arată la greu spectatori sau sportivi la marginea ringului de dans (îi priveau pe colegii lor care concurau) fără măști.

Cert este că în ciuda pandemiei, competiția merge mai departe, dovadă fiind faptul că promotorii evenimentului sunt neobosiți:

Sprijinul acordat de trustul lui Dan Voiculescu acestui eveniment, nu trebuie să mire pe nimeni, în condițiile în care Vasile Gliga, președintele Federației de Dans Sportiv este fost deputat PSD (condamnat penal pentru fraudă cu banii publici) iar relația specială PSD-Antena 1 este una de notorietate.

Penru cei care pun preț pe informația detaliată, câteva seturi de documente.
Mai întâi, Hotărârea de Consiliu Local și Anexele la respectivul act administrativ:

Și un document foarte proaspăt, prin care Andrei Scrab (președintele CS Ray’s Dance și omul care este „fața” organizării) dă asigurări că niciun Covid sau pui de virus nu va da buzna la evenimentul unde vor participa și asista mii de oameni:

În ce privește Andrei Scrab și nefericita experiență pe care o poate trăi orice pacient cu Covid, se poate spune că instructorul de dans și organizatorul de evenimente a tras cu vâr și îndesat când a stat săptămâni întregi prin spitale, după un eveniment similar de la Piatra Neamț după care a fost diagnosticat 9la doar câteva zile!) cu Covid.
La acel moment, Scrab declara că el și ceilalți 6-7 oameni declarați pozitiv nu au luat virusul de la evenimentul de la Piatra Neamț ci din alte aglomerații sau din alte competiții similare.

Câteva detalii, AICI!

Internat cu COVID de 30 de zile la Spitalul de Infecțioase Iași, Andrei Scrab a fost mutat zilele trecute într-un salon cu 11 paturi: “Uitați distanțare socială!”

D.V.