100 de ani! Mătușa Anica de la Mărgineni, martor la istorie!

O viață cât o carte de istorie – așa ar putea fi definită Abica Vadana din Mărgineni care, în urmă cu două zile, a fost sărbătorită de rude și comunitate pentru împlinirea a 100 de ani.
Iar pentru că orice carte poate avea o continuare, Mătușa Anica, cea cu un secol de viață în spate, mai are doar o lună de zile până ce va deveni stră-străbunică!
Alături de rudele ei și de vecini, duminică i-au cântat Mulți Ani Trăiască și preotul de la Biserica din sat dar și primarul de Mărgineni, Marcel Rotariu.

Iar emoția participanților la eveniment poate fi regăsită și în relatarea de la fața locului a primarului: „Un amestec de trăiri și atâta simplitate! Am trăit astăzi, bucuria de a sărbători o centenară. Pe mătușa Anica Vadana, ajunsă la 100 de ani!
Emoțiile sunt mari în astfel de momente, căci un om de 100 de ani înseamnă istorie! Istorie vie, pe care de multe ori nu știm să o prețuim la adevărata valoare…”.

Marcel Rotariu a sintezizat și ce înseamnă un secol de viață: „Mătușa Anica înseamnă martor la război, la foamete, la comunism, la molime, la adevărate tragedii umane, dar si la bucuriile satului romanesc, la tradiții și elemente care ne leagă ca nație. Mătușa Anica și-a așteptat bărbatul să se întoarcă de pe front! N-a disperat.
Cu mâinile lor au muncit să aibă cele necesare traiului! De câțiva ani e văduvă, dar Dumnezeu când i-a luat, i-a și dat! Are o fiică, nepoți și strănepoți!
Azi i-am urat să îi dea Bunul Dumnezeu sănătate și putere! Cu voia lui, luna viitoare, va deveni stră-străbunică!
La mulți ani, mătușa Anica! Câte zile vei avea, toate să-ți fie bune!”.

D.V.

 

Lasă un răspuns