10 luni de la INCENDIUL CRIMINAL de la Spitalul Județean Neamț! Niciun raport, niciun rechizitoriu, niciun vinovat!

Spitalul

Lucian Micu – stanga – prezentat drept candidat de primar la Roman, din partea PSD, cu câteva săptămâni înainte de incendiul de la Spital, din noiembrie 2020, când deja era director numit la cea mai mare unitate medicală din județul Neamț. Spitalul Județean Neamț este o unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț.

Pe 14 septembrie 2021 s-au împlinit 10 luni de la incendiul din Secția ATI a Spitalului Județean Neamț în care au murit atunci 10 oameni. Alți 5 pacienți (din cei 6 transferați) aveau să moară în containerele de la Lețcani.
După 10 luni (300 de zile), informarea opiniei publice despre cauzele și vinovații care au făcut posbilă o asemenea nenorocire a rămas în același stadiu incipient: NIMIC!.

Anchetă sau mușamalizare?

Ancheta a fost preluată de Parchetul General, ajungând pe mâna unui procuror controversat. Marius Iacob. Cel devenit celebru (mai ales) după cazul Elodia. Din anchetă, firesc, nu scapă oficial spre opinia publică informații capitale pentru cursul dosarului dar nici măcar detalii de rutină, permise de lege.
A mai spus ceva ba un avocat al unei părți (despre audieri și acte procedurale realizate foarte târziu), a mai declarat ceva o ziaristă care accesat niște informații pe surse. Informații rostogolite apoi de presa apropiată de un anume partid, fragmentat, de ziceai că parcă trebuie mutată atenția.
Din toate cauzele posibile, presa tip A1 a difuzat la greu titluri cu „cauza – candela”, deși sunt și alte cauze posibile și, până acum, nu a fost stabilit oficial că (doar) acea candelă ar fi fost cauza.

Anchetă administrativă dosită

Imediat după nenorocire, prezent la Piatra Neamț, Ministrul Sănătății de la cea vreme, Nelu Tătaru anunța că va trimite un corp de control al Ministerului, pentru verificări pe partea administrativă. La scurt timp, premierul de atunci, Ludovic Orban spunea că de fapt ancheta administrativă va fi făcută de Corpul de Control al Premierului.
La scurt timp a fost investit premierul Cîțu iar la Sănătate a devenit titular Vlad Voiculescu.
Peste rezultatul acelui control administrativ s-a depus… liniștea. batista pe țambal.
La un moment dat, în primele luni ale anului 2021, ieșise public premierul Cîțu și anunța rezultate de la Spitalul Balș (unde avusese un incendiu după cel de la Piatra Neamț) și mai spunea că au venit și rezultate de la Piatra neamț dar nu e mulțumit și a cerut noi verificări. Atât.
Peste câteva luni, aflat la Piatra Neamț și întrebat punctual de Vestea despre acea anchetă administrativă, premierul a spus ceva nu tocmai inteligibil, cum că ar fi fost 2 anchete administrative, ceva despre incendiu și ceva despre proceduri financiare (achiziții) dar nu a dat detalii.

Una peste alta cert este că opinia publică nu a fost informată – așa cum avea dreptul – despre rezultatele acestor anchete administrative.
Culmea, acum câteva zile, își exprima nedumerirea despre lipsa acestor rezultate… Vlad Voiculescu. Adică cel care i-a succedat in funcția de Ministru al Sănătății lui Tătaru.
”Unde este raportul după incendiul de la Piatra Neamţ? Dar cel de la Balş? Ce s-a întâmplat de fapt acolo?
Aţi mai auzit ceva de el? Ştim ce s-a întâmplat acolo? Nu ştim. Şi totuşi… interesul în presă părea atât de mare până la 14 aprilie… Al doilea – cel de la Matei Balş – trebuie să fie un raport întocmit de Corpul de Control al Premierului – iar atunci când premierul trimite Corpul de Control, ministerele nu fac acelaşi lucru în paralel ci trimit de asemenea oameni în echipa de control a premierului. Ştim ce s-a întâmplat acolo? Nu ştim. Şi totuşi… interesul în presă părea atât de mare până la 14 aprilie… Voi cum vă explicaţi asta totuşi?”, se întreabă retoric cel care a fost, totuși, Ministru pe domeniul Sănătății.
Abordarea politicianistă a ex-ministrului este evidentă. De ce nu a întrebat de aceste rapoarte cât a fost pe funcție? De ce, în condițiile în care anchetele administrative au fost făcute de oamenii Premierului cu sprijin de la MS așa cum spune chiar el, Voiculescu nu a întrebat specialiștii din Minister angrenați în aceste controale? Adică pe subordonații lui de la acea vreme… Sau pe cei care apoi au rămas subordonații colegei numită de USRPLUS în aceeași funcție, până ce miniștrii din respectiva formațiune politică și-au dat recent demisia?

Aceste bâlbe ale celor din PNL-USRPLUS nu fac decât să alimenteze speculațiile conform cărora acele comisii de anchetă administrativă ar fi găsit culpe, combinații, afaceri care la capătul lor nu au doar băieți deștepți conectați la banul public prin PSD ci și prin partidele de dreapta.

Care o fi adevărul ăla atât de bine dosit de ochii opiniei publice?

Dincolo de ipoteze sau speculații, la 10 luni de la incendiul criminal, rămân, azi, câteva certitudini:
-nu există încă o finalitate a anchetei penale realizate in REM pentru OMOR DIN CULPĂ. Nici măcar rechizitoriu.
-nu există informații publice din anchetele administrative realizate de Corpul de Control al Premierului/MS.
-nu există niciun vinovat (sau inculpat, măcar) care să rezulte din ancheta penală sau din cele administrative.

Morții se acoperă cu pământ, iar cei vii cu hârtii – spune o vorbă veche. Care poate fi completată: cu hârtii și cu tragere de timp…

Daniel VINCA

One thought on “10 luni de la INCENDIUL CRIMINAL de la Spitalul Județean Neamț! Niciun raport, niciun rechizitoriu, niciun vinovat!

  1. Așteptăm să se împlinească un an. Să ne ducem să aprindem lumânări pe treptele spitalului aflat în moarte clinică.
    Pentru cei uciși de nepăsare și incompetență.

Lasă un răspuns