1. Demiterea imediată a șefilor Jandarmeriei Române! (Cele 10 măsuri pe care le-aș lua dacă aș fi în locul lui Dăncilă) / Analiză

Intro: Nu sufăr de mania grandorii, nu sunt în locul Vioricăi Dăncilă (șef al unui Guvern Preahulit și șef al partidului de guvernământ prin forța împrejurărilor), dar m-am gânsit să pun pe hârtie un exercițiu de imaginație, cu măsurile ce ar trebui luate. Urgent. Pentru a da un semn de bună guvernare românilor, pentru a arăta o despărțire de trecutul recent atât de drastic sancționat la vot, pentru a arăta un minim respect față de valori umane și culturale universale și consacrate, pentru a proba o apropiere de ideea de Dreptate. Prima măsură vizează cel mai dramatic caz de măcel împotriva românilor din istoria recentă, un episod care a cântărit greu în votul ca revanșă dat pe 26 mai.

Demiterea imediată a coloneilor Cucoș și Sindile din fruntea Jandarmeriei Române este o măsură nu doar binevenită ci necesară. Nu și suficientă fdar maxim de necesară. Cei doi controversați militari sunt parte a unei anchete cu acuze deosebit de grave. Evident, beneficiază și ei de prezumția de nevinovăție, pe partea judiciară a problemei. dar din punctul de vedere a opiniei publice românești (aia responsabilă, care „înjură” cu votul, nu doar la megafon la proteste), cei doi și alți acoliți din subordinea lor nu au procedat ca militari care au jurat să apere Țara, Poporul, ordinea publică ci precum niște comandanți de lagăre pentru care viețile celor aflați în paza lor nu valorează nici cât o baionetă uzată.

Referindu-se la faptul că santinelele au ucis la ordinul lui doi deținuți sub motivația că ar fi încercat să evadeze deși peste 100 de martori au depus mărturie că cei doi se apropiaseră de primul gard de sârmă ghimpată (mai erau două) doar ca să discute mai feriți, șeful unei pușcării (nu din România, ci de prin SUA) spunea doct: „La apelul de seară trebuie să avem numărul total de deținuți. Vii sau morți, dar nu absenți prin evadare. Un deținut evadat e ceva grav, un deținut mort e regulamentar pentru că este la număr”. Gardienii care au fost împușcați pentru că nu auziseră somația în vacarmul acelei curți (iar prin Alabama mai bate și vântul) au primit vreo 15 ani de închisoare fiecare iar directorul închisorii a primit 50 de ani de închisoare deși nici nu fusese de față când a avut loc execuția.

Curtea a reținut că cei doi gardieni fuseseră transformați în niște roboți fără rațiune de excesul de zel al unui director sociopat, obsesiv-compulsiv, care ar fi trebuit el ținut sub pază anterior, într-o altă instituție, una medicală.

Ce s-a întâmplat la 10 august dar și unele detalii ulterioare (dramoleta penibilă a lui Cucoș, în conferința de presă post-factum, cu lacrimile de crocodil și cu mâna dusă teatral la tricolor), plângerile depuse de unii jandarmi la ordinele directe venite de la șefii ierarhici, anunțul dat către țară în noaptea mitingului cu jandarmerița aflată pe moarte și care a doua zi zburda zglobie spre mașină etc) arată din plin că cei doi ofițeri au acționat ca niște slugi politice de cea mai joasă speță.

Imaginile cu Jandarmi echipați (și ăia de intervenție normală dar și ‘țestoasele”) – subordonații lui Cucoș și Sindile! – care lovesc ca niște brute, cu bastoanele la cap, oameni care erau cu brațele ridicate arată ce presiune infernală a fost pusă pe acei militari ca ei să uite că sunt români, ostași și să ajungă să se comporte ca niște bodyguarzi de interlopi.

Gazele și apa din tunuri date otova, spre mulțimi care nu erau agresive în ansamblul lor (în care se aflau doar câteva persoane recalcitrante) încalcă nu doar principiile umanității ci chiar regulamentele în vigoare și manualele de tactică de interveție pe Ordinea Publică. Toți jandarmii prezenți (mai ales cei din cohorta generalului-dirijor Paraschiv) sunt instruiți și pentru operațiuni de extragere în astfel de cazuri, tocmai ca numărul victimelor nevinovate să fie cât mai mic, ideal să tindă spre zero.

Intervenția total nelegală și împotriva oricăror principii de tactică militară dar și împotriva convențiilor militare ridică întrebarea rezonabiulă dacă nu cumva chiar asta se urmărea, ostilizarea tuturor protestatarilor, pentru ca pe un fond de nemulțumire intenționat generat, aceștia să se dedea la acțiuni turbulente, tocmai pentru a justifica acțiunile de forță ale jandarmilor.

Și uman, și administrativ, și politic, decizia corectă pe care trebuie să o ia Viorica Dăncilă este demiterea de urgență din fruntea Jandarmeriei a lui Cucoș și a lui Sindile (și a celorlalți comandanți care au procedat la fel).

Evident, nu e obligatoriu ca Viorica Dăncilă să gândească la fel ca semnatarul acestor rânduri.

Dacă vrea ca Guvernul pe care îl conduce să fie huiduit și mai mult, dacă vrea ca partidul în fruntea căruia a ajuns acum să fie sancționat și mai tare în viitorul imediat, Dăncilă poate să-i țină pe cei doi derbedei cu epoleți din fruntea Jandarmeriei, în continuare, în funcție. Ba chiar poate fi sigură că, așa, impopularitatea Guvernului și a PSD va crește în continuare (Apropos, chiar nu se găsește nimeni de la PSD să le spună lui mitralieră și lui Codruț Ștefănescu să stea ascunși sau să nu mai vorbească în numele partidului, pentru că de câte ori deschid gura acești „intelectuali” social-democrații pierd câteva mii de voturi pe secundă?).

În fond, dacă ar face acest minim gest administrativ, de reparație morală (decizia sub aspect penal e altceva, urmează a fi luată în Justiție), Dăncilă ar demonstra că în ciuda ironiilor de ciruclație națională care au vizat-o, este nu doar om politic ci om, femeie, mamă. Și ar avea și, probabil, șansa colosală în actualul context, să poată ieși să bea o cafea pe o terasă, oriunde în țara asta, fără a fi păzită de Jandarmi.

Voi reveni cu măsura no. 2.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “1. Demiterea imediată a șefilor Jandarmeriei Române! (Cele 10 măsuri pe care le-aș lua dacă aș fi în locul lui Dăncilă) / Analiză

  1. Dar ce trebuia sa faca jandarmii in fata alora care aruncau cu sticle incendiare si cu bucati de bordura?!Sa stea si sa-i lase sa-si faca de cap?Trebuie tolerate toate manifestarile neautorizate care blocheaza centrul oraselor?Or fi fost loviti si oameni nevinovati, dar de unde stie redactorul ca unii din cei cu bratele sus nu au aruncat cu sticle incendiare cu doua secunde inainte?!Mai lasati-ne cu mesajele astea hastag de doi lei!

Lasă un răspuns