23 de mii de nemțeni au permisele de conducere expirate!


Mai bine de zece la sută din șoferii nemțeni au permise de conducere de tip vechi, emise anterior anului 1996, toate fiind expirate. Potrivit comisarului șef Lucian Rusu, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Neamț, în ultima vreme au venit foarte multe solicitări de preschimbare a permiselor cu unele model nou,
Potrivit datelor centralizate, în Neamț sunt înregistrați 189941 de posesori de permise de conducere, 22936 dintre aceștia având carnetul de tip vechi, emis anterior anului 1996. Dat fiind faptul că acestea din urmă sunt toate expirate, titularul se alegea instant cu dosar penal, dacă era prins conducând pe drumurile publice”, spune comisarul Rusu.
Valabilitatea permisului de conducere diferă în funcție de categoria pentru care titularul a obținut carnetul. Astfel, în cazul categoriilor C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb și Tv – șoferi profesioniști, permisul are o valabilitate de cinci ani, în timp ce pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, BI și BE – șoferi amatori permisul este valabil timp de 10 ani.
Potrivit șefului de la Înmatriculări, numărul celor care se prezintă la sala de examinare pentru a susține proba teoretică este într-o continuă creștere. Acest lucru se datorează într-o mare măsură faptului că de la 1 februarie taxele pentru examinare și reexaminare au fost eliminate. Cu toate acestea, rata de promovabilitate a probei teoretice este în scădere. La finele anului trecut, doar 58,41 la sută din cei care au susținut examinarea teoretică au fost declarați admiși, față de 60,8 la sută în 2015.


Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns