Prefectul bate cu pumnul masă, dr. Lazăr nu mai închide Cabinetul Cardio din Policlinică!

cardio

Cum a intervenit prefectul Vlad Angheluţă, cum dr. Ioan Lazăr, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă a găsit resursele necesare ca să nu mai închidă (suspendare, era termenul official, de parcă asta nu ar fi însemnat o INCHIDERE TEMPORARĂ) Cabinetul de Cardiologie din Ambulatoriul unităţii sanitare.

Altfel spus, dacă prefectul nu întreba la DSP de ce se închid ochii la o decizie prin care erau batjocoriţi efectiv sute şi mii de pacienţi cronici care erau împinşi, astfel, spre cabinetele particulare, aşa, pe tăcute, Cardiologia din Policlinică era închisă. Pardon, suspendată iniţial, poate o prelungire şi tot aşa, spre Sfântul Aşteaptă.

Interesant e că specialiştii DSP (care, mai nou, par să confirme principiul „corb la corb nu-şi scoate ochii”) făcuseră iniţial o verificare şi întocmiseră o notă de parcă erau fie avocaţii, fie specialiştii în PR ai conducerii Spitalului. Practic, prima notă DSP era ca o întâmpinare în apărare făcută către intanţă şi mai că îţi dădeau lacrimile când citeai povestea siropoasă a lipsei de personal, a suprasolicitării medicilor etc… Niciun rânduleţ măcar despre faptul că majoritatea medicilor din Spital care nu mai puteau da consultaţii în ambulatoriu… au cabinete private!!! La final, era un singur paragraf în care – atenţie! – DSP RECOMANDA respectarea unui Ordin de Ministru (care ordin spune, imperativ, că e obligatoriu ca ambulatoriul să fie acoperit cu toate specialităţile din secţiile şi compartimentele unui spital). Deci, DSP RECOMANDA NU CEREA IMPERATIV, aşa cum ar trebui când e vorba de un ordin de ministru…

Prefectura a intrat pe fir, a cerut respectarea legii, onor funcţionarii cu ştaif de la DSP au descălecat din nou la Spital şi, să vezi minune!, Cardiologia de la Policlinică poate funcţiona în continuare.

Prezentăm mai jos comunicatul primit de la Cancelaria Prefectului:

<<În urma demersurilor întreprinse de prefectul judeţului Neamţ, domnul Ioan Vlad Angheluţă, precum şi a colaborării instituţionale cu personalul din conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ şi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, activitatea Cabinetului de Cardiologie al Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ va continua, în conformitate cu prevederile Declaraţiei de Program nr. 14018 din 10.06.2014.

Începând cu luna iulie 2014 şi până la sfârşitul acestui an, programul Cabinetului de Cardiologie al Ambulatorului Integrat al Spitalului este următorul: în zilele de marţi, între orele 08.00 – 13.00 – dr. Bucelea Liliana; în zilele de joi, între orele 08.00 – 13.00 – dr. Chetreanu Lucia; în zilele de vineri, între orele 08.00 – 13.00 – dr. Bararu Lyana. În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale la cabinet nu se oferă consultaţii.

Declaraţia de Program, semnată de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, dr. Lazăr Ioan, este avizată de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ şi Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ. Pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă specialitatea „cardiologie”, în sensul asigurării unui program zilnic, cu normă întreagă, în Ambulatoriul Integrat, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au propus câteva soluţii: încercarea aducerii de medici specialişti cardiologi şi ocuparea posturilor vacante, degrevând astfel şi Secţia Cardiologie; monitorizarea mai atentă şi competentă a pacienţilor cardiaci prin medicii de familie, astfel ca la medicul specialist, precum şi în spital, să ajungă doar cazurile grave care necesită cu adevărat aceste servicii; modificarea legislaţiei în vigoare astfel încât medicul specialist (a) să acorde servicii medicale doar în privat sau doar în sistemul public sau (b) posibilitatea încheierii a două contracte la Casa de Asigurări de Sănătate, unul în public şi altul în privat, prin care să se ofere servicii gratuite mai multor pacienţi, indiferent dacă aceştia se adresează Cabinetelor de Cardiologie din sistemul public sau privat.

Datoria mea, ca reprezentant al guvernului în teritoriu, precum şi a conducătorilor instituţiilor plătite din bugetul de stat, este de a găsi soluţii legale la problemele cetăţenilor, cu atât mai mult atunci când problemele vizează domeniul sănătăţii, una dintre priorităţile preocupărilor noastre. Strict legat de problema acordării de consultaţii în specialitatea cardiologie, în cadrul Ambulatorului Integrat, era foarte important ca activitatea să continue, venind astfel în întâmpinarea nenumăratelor solicitări ale pacienţilor. De altfel, statistica relevă o incidenţă foarte crescută a bolilor cardiovasculare, alarmant fiind şi fapul că a scăzut şi vârsta la care apare boala”, a declarat prefectul Ioan Vlad Angheluţă>>.

D. VINCA