Negelschi despre gândaci: Scuze, mulțumiri și greșeli gramaticale


Problemele apărute în secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, făcute publice în urmă cu ceva timp, constituie subiectul unui comunicat de presă remis de conducerea instituției. Semnat de managerul unității, Liviu Negelschi, respectivul document vorbește atât despre soluțiile găsite pentru remedierea deficiențelor (vezi foto mai jos), cât și despre raportul Direcției de Sănătate Publică Neamț, potrivit căruia graficul de dezisecție a fost respectat. Din cuprinsul documentului nu lipsesc scuzele, mulțumirile și aprecierile la adresa personalului medical al secției. Dar, la fel de bine nu lipsesc dezacordurile sau alte greșelile gramaticale.

 


Așa cum se poate observa, documentul constituie un fel de „mea culpa”, în care managerul Negelschi, în numele unității pe care o conduce, le cere scuze copiilor și părinților acestora, pentru condițiile pe care le-au găsit în secție. Lăsând la o parte vina asumată – perfect firească pentru orice director de instituție în care probleme  – respectivul comunicat de presă merită o analiză mai în detaliu, mai ales în ceea ce privește modul în care a fost redactat. N-o să despicăm firul în patru pentru tot documentul, ci ne vom axa pe aspectele esențiale.
1. Managerul Spitalului Județean recunoaște că intervenția promptă a președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene a dus la urgentarea lucrărilor (vezi textul subliniat cu albastru). Practic, Ionel Arsene a făcut treaba directorului unității medicale: a convocat executantul lucrării, cu care a stabilit un grafic de lucru accelerat.
2. În cel de-al doilea paragraf al documentului, conducerea Spitalului Județean „aduce mulțumiri publice celor care au sesizat aceste aspecte neprevăzute” – subliniat cu roșu, n. red. De aici, deducem că, potrivit conducerii Spitalului, șansele ca gândacii deranjați că li se scormonește habitatul să o ia la fugă prin saloane erau aproape nule. Asta în condițiile în care se știa de ani de zile că în pereții respectivi sunt gândaci.
3. La finalul primei pagini, conducerea SJU vorbește despre supraaglomerarea din secția de Pediatrie, citând o parte a raportului întocmit de DSP. Dar ce treabă are potenţiala supraaglomerare cu invazia de vietăţi cu 6 picioare (comunicatul nu explică)? Mai mult, printre rânduri se poate deduce din această menţiune a supra-aglomerării că tot pacienţii sunt de vină. Nimic nou, de parcă aceştia ar veni la un spital de plăcere sau ca să-şi facă plimbarea de seară…
4. La final, aspectul greşelilor gramaticale din respectivul document. N-o să facem referire la virgulele folosite mai mult sau mai puțin fericit, ci la problemele de acord. Așa cum observaţi în textul subliniat grena, „personalul Secției Pediatrie au furnizat” (în loc de „a furnizat”, n. red. Mai aflăm că în corpul C al secției „s-a amenajat spălătoria proprie, casa liftului și supraînălțarea clădirii cu mansarda”. Fiind vorba de un subiect multiplu, formularea cu adevărat corectă era prin acordul predicatului cu toate cele trei subiecte, respectiv utilizarea pluralului: „s-au amenajat…”. (E deja observaţie de fineţe folosirea unui verb la diateza reflexivă, adică faptul că nişte obiecte sau lucrări se amenajează singure).
Pentru un vorbitor, micile dezacorduri gramaticale pot apărea oricând, mai ales în momentul în care lungește prea mult o frază sau revine asupra unor lucruri pe care dorește să le sublinieze. Nu-i neapărat o scuză, dar se întâmplă chiar și celor mai stăpâni pe gramatică.
Este impardonabil că asemenea greșeli apar într-un text scris, cu valoare de document oficial. Document oficial asupra căruia a existat – sau ar fi trebuit să existe – o gândire prealabilă de abordare în vederea redactării. Și pe forma căruia poți interveni ori de câte ori dorești, înainte să-l faci public cu numele tău pe el.

Alex SÎRBU

One thought on “Negelschi despre gândaci: Scuze, mulțumiri și greșeli gramaticale

  1. nu toti e ziaristi ca tine, d-le Alex, unii e ingineri, avocati, directori, etc, samd…depinde de ce sunt nevoie…

Comments are closed.