Junii Sibiului încing hora la Turnul lui Ştefan / Vacanţe Muzicale, marţi, ora 21

De la ora 21:00, în Piaţa Turnului, iubitorii folclorului românesc vor putea urmări unul dintre cele mai apreciate ansambluri de gen din ţară – „Cindrelul – Junii Sibiului”.
Dar ziua a treia a Vacanţelor muzicale începe, de la ora 19:00, în sala mare a Teatrului Tineretului, cu un concert coral de mare ţinută. Protagonişti vor fi membrii Corului Academic Radio, cu Ciprian Ţuţu la pupitrul dirijoral.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „CINDRELUL – JUNII SIBIULUI”

Cea mai veche formaţie de dansuri populare a României, devenită patrimoniu universal, „Junii Sibiului”, a luat fiinţă în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea şi s-a transformat, în mers, din formaţie de amatori, la început bărbătească, apoi mixtă. În calitate de ansamblu de amatori, „Junii Sibiului” a participat la numeroase competiții și festivaluri folclorice, organizate în țară și străinătate, iar valoarea ansamblului a fost recunoscută prin cele peste o sută de premii naționale și peste şaizeci de premii internaționale acordate de jurii de specialitate.

În anul 1992, Ansamblul „Junii Sibiului” se unește cu orchestra „Cindrelul” și primește statutul de ansamblu profesionist, în semn de recunoaștere a valorii corpului de dansatori și instrumentiști, precum și a bogăției și diversității repertoriului abordat. Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” este condus de directorul Dumitru Giurcă Notar, iar în anul 1999, ansamblul devine parte integrantă a Centrul Județean al Creației Populare, condus de Traian Rapiță, apoi de Ioan Dinu și din 2005, de Silvia Macrea, fiica maestrului Ioan Macrea.

În repertoriul ansamblului se regăsesc jocurile populare din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate în costume specifice. Ansamblul valorifică deopotrivă obiceiuri, precum Prinsul văruţelor, Înălbitul pânzelor, Culesul viilor, Intrarea fetei în horă, Căluşul, Drăgaica, Capra, Căiuţii, şi jocuri bătrâneşti din zona Sibiului: Hodoroaga, Banu Mărăcine, Coconiţa, Glâmboaca. Fluierul de Mărginime, imaginea feciorului care joacă simultan cinci fete, „bituşca” ciobănească, pălăriile bogat ornamentate de Avrig, coiful de fată şi vălitorile de pe Valea Hârtibaciului, şirurile neobosite de 20 de piruete sau ponturi fecioreşti concură la crearea momentelor muzical-coregrafice, completate de proiecţii video şi efecte tehnice moderne. Toate suitele de jocuri şi obiceiuri pot fi adaptate reprezentaţiilor cu 4 -20 de perechi de dansatori, în săli de spectacol sau în spaţii mai puţin convenţionale.

Un segment special în cadrul repertoriului ansamblului o reprezintă spectacolele tematice: „Pe firul nesfârşit al vieţii” – montat în 2009, „Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri” – 2010 şi „De dragoste şi de dor”- 2011, „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare” – 2012, primul spectacol de teatru muzical coregrafic montat de ansamblul după zeci de ani, și „La hanul lui Ghiță” – 2013.

Manager al Ansamblului este Silvia Macrea.

CORUL ACADEMIC RADIO

Creat în scopul susţinerii repertoriului vocal-simfonic, Corul Academic Radio a parcurs drumul maturizării artistice, asimilând neîncetat noi partituri, ajungând să stăpânească astăzi un impresionant număr de lucrări: oratorii, cantate, madrigale, poeme, balade şi numeroase miniaturi.

Fondat în 1940,  sub conducerea dirijorului şi compozitorului Ioan Croitoru, Corul Academic Radio s-a impus în scurt timp ca o formaţie de elită, condus fiind de-a lungul anilor de: Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Constantin Petrovici, Emanuel Elenescu, Alexandru Şumski, Carol Litvin,  Aurel Grigoraş şi Dan Mihai Goia.

În prezent, Corul Academic Radio este pregătit şi condus de Ciprian Ţuţu.

Principalul argument al iniţierii acestui partener al Orchestrei Naţionale Radio este necesitatea de a răspunde problematicii unui repertoriu complex, cuprinzând capodopere ale muzicii vocal – simfonice universale şi româneşti. Concomitent cu asigurarea programelor stagiunilor muzicale, Corul Academic Radio, format din circa şaptezeci de muzicieni profesionişti, asigură efectuarea înregistrărilor pentru discuri şi pentru fondul muzical Radio, promovând valori importante ale creaţiei româneşti tradiţionale sau de actualitate, inclusiv prime audiţii, numeroase fiindu-i dedicate.

Istoria ansamblului este marcată şi de constituirea unei preocupări specifice formaţiei, prin concertele şi imprimările formulelor “a cappella”, în spiritul tradiţiei muzicii corale naţionale.

Acest ansamblu muzical a efectuat turnee de concerte în Germania, Bulgaria, Spania, Grecia, Cipru, Israel, colaborând adesea cu orchestre de renume, sub baghete de prestigiu din ţară şi din străinătate.

D.V.