JAPCĂ Preţuri chioare şi în fundul grădinii la grătarele de Zilele Oraşului

*“Ce te bagi, domnule, noi suntem veniţi prin Camera de Comerţ!” * “Nici dacă-mi spune primarul, nu mut preţurile!”

Faptul că părerea generală este că Zilele Oraşului Piatra Neamţ – 2015 reprezintă o manifestare reusită e una (opinie împărtăşită şi de cititorii vestea.net) dar, ca de obicei, trebuie să apară şi excepţiile de la regulă, adică cei care din diverse motive care ţin de interesul personal preferă să sfideze şi pe pietrean dar şi regulile de bun simţ.

Caz concret: afişarea preţurilor de la produsele vândute la standurile (grătar) amplasate în Parcul central, cub celebra balustradă. Preţurile respective sunt trecute pe nişte “pomelnice” A4, ţiplate, amplasate în partea din spate a corturilor, la 3 metri distanţă de clientul care se apropie de un astfel de stand. Pe o foaie (vezi foto) sunt peste 10-12 produse, afişaj care face imposibil, chiar şi pentru cineva cu privire de aviator, citirea respectivelor enunţuri (produs + preţ).

gratar (1)

Sun mai multe corturi, mai multe grătare, mai multe liste de preţuri dar tehnica e aceeaşi.

Bine instruiţi, şi angajaţii de la standuri (e vorba de o singură firmă) au o replică şablon: “Dar vă spunem noi preţurile!”. Adică, în loc să citească omul cât costă şniţelul, cârnaţii, micii, ceafa, ciolanul etc, ar trebui să întrebe, produs cu produs şi să aştepte bunăvoinţa vânzătorilor, după care să memoreze atâtea preţuri ca să poată comanda în cunoştinţă de cauză. De joi seara am văzut anomalia şi, ca simpli cetăţeni, am întrebat pe cei de standuri de ce nu respectă legislaţia în vigoare care OBLIGĂ LA AFIŞAREA PREŢURILOR ÎN LOC VIZIBIL ŞI LA DISTANŢĂ ŞI DIMENSIUNE CARE ASIGURĂ LIZIBILITATEA! Răspunsurile vânzătorilor au fost în funcţie de grad: unii s-au făcut că nu aud, alţii au spus că asta e discuţia conducerii firmei.

Vineri seara, aceeaşi istorie, acelaşi afişaj golănesc. De astă dată a intrat în scenă o persoană de sex feminim (patroana sau şefa de stand) care a dat o explicaţie ca pentru persoane fără creier: “A plouat azi, de asta preţurile stau în spate, sub cort”. Că aceleaşi preţuri puteau sta sub cort, dar în partea frontală, la 20 cm de client (ca să poată fi citite), este evident. Că şi partea cu ploaia pare trasă de păr, este la fel de clar în condiţiile în care respectivele liste de preţuri sunt plasticate sau în ţiple.
Faza şi mai golănească este alta. Mergi pe tehnica lor şi întrebi. “Cât e şniţelul? Dar costiţa?”. Ţi se răspunde: “6 lei. 7 lei”. Dacă rămâi în faza asta nu eşti un client informat şi veţi vedea de ce. Faci pasul doi: “Cât costă acest şniţel?”. “6 lei”, şi se răspunde iar. Treci la pasul 3: “6 lei şniţelul sau suta de grame?”. Vânzătoarea se uită mirată la tine şi, încet (probabil ca să nu mai audă şi alţi), şopteşte: “A, daaa… Suta de grame”.
Din acest moment se face lumină. Preţurile sunt măricele şi asta nu ar fi o problemă că e economie de piaţă. Ba unii ar spune că aceste preţuri bat cu cele de la restaurantele mai scumpe din oraş. Asta e, nu te obligă nimeni să comanzi dacă apreciezi că nu te ţine punga.

Dar dacă după poezia cu preţuri nemenţionate că ar fi pe produs sau pe suta de grame te aventurezi şi comanzi, ce se întâmplă? Nimic deosebit, eşti servit cu produsele dorite care sunt cântărite, se tot adună la preţul final care le lasă fără aer, dar pentru că nu vrei să te faci de râs sau deja i-ai stârnit pe copii sau pe cei cu care eşti taci, înjuri în gând şi plăteşti.
E un fel de metodă ŞMEN de comerţ în care clientul comandă în orb.  De ce practică comercianţii (veniţi din Ardeal) metoda asta necivilizată de comerţ? Probabil pentru că şi-au dat seama că, mai ales atunci când e aglomeraţie, pe principiul “repede-repede, că stau şi alţii la rând” funcţionează eficient şi duce la creşterea încasărilor bazate pe comenzi făcute de clienţi lipsiţi de dreptul elementar la informare.

Sau fac aşa şi pentru că se bazează şi pe altceva. Unul din vânzători a scăpat o replică halucinantă: “Ce te bagi, domnule, noi suntem veniţi prin Camera de Comerţ!”. Nu ştim dacă aceasta e filiera cum nu credem nici că o instituţie cum e Camera de Comerţ ar încuraja practici economice bazate, efectiv, pe păcălirea clientului. Mai curând credem că e vorba de aroganţă şi de goană după încasări cu orice preţ…

Vineri în noapte, întâlnind-o din nou pe şefa de la standuri (patroană?, coordonatoare?), aceasta declară cu aroganţă maximă că nici dacă îi cere primarul nu pune preţurile la loc vizibil. Şi zâmbea doamna, calculând probabil încasările care urmau sâmbătă şi duminică, considerate zile de vârf…
E deja sâmbătă seara, oamenii sunt liberi de la serviciu, reţeta de spectacol de Zilele Oraşului  e una de top aşa că vor fi clienţi mai mulţi decât în zilele precedente. Şi după ce că preţurile sunt aruncate, aşa, cu furca, ca în fundul grădinii, fiind şi noapte, abia de vezi foile respective. Probabil că la fel va fi şi mâine că, deh!, doamna comerciantă din Ardeal ştie ea foarte bine că inspectorii de la Protecţia Consumatorului, de la ANAF sau de la alte instituţii nu-şi vor tulbura week-end-ul pentru a apăra mii de pietreni de practici comerciale TOTAL INCORECTE…

Daniel VINCA

 

6 thoughts on “JAPCĂ Preţuri chioare şi în fundul grădinii la grătarele de Zilele Oraşului

  1. Ce te bagi, domnule ? Adicatelea, Pietrean-Nemteanul, sa nu-si sarbatoreasca orasul ? Ce, daca-i scump ? Ei si ce, daca te mai ciupeste oleaca la pret ? I-o data pi an si nu tine mult. O data, trebuie sa-ti permiti ! MUSAI !! Te plimbi cu consoarta, cu puradeii din dotare, saluti si esti salutat, te mai uiti dupa pulpite de puicute, mai asculti vr-un concert moka…. In general, te simti bine, ca de aia ai parasit cei 4 pereti. In particular, iti promiti ca la anu’ nu ti mai prindi ei….. Da’ ci…..parca o data pi an n-ai voie sa ti distrezi ? In fine…..Pi la anu’…..

    • Bei o bere, ragai satisfacut, e tot ce iti doresti. Copii….rade ! Carpe diem ! Foaie verde de dudau, maine poate fi mai bine.

    • pai cei ca tine ne duc de rapa tara dute si arunca’te in bistrita!!!

    • Bai frate, da’ esti rau nu gluma….. Eu de astia ca tine fara scoala, care „nu stie” unde si cand se pune cratima scriam ! Te-ai simtit vizat si-ai sarit la bataie ? DU-TE TU si te-arunca-n Bistrita, ca faci umbra pamantului degeaba ! Tizule….te avertizez ! Sazi ghinisor, ca-mi cunosti culoarea valului palatin ! Sau…..pentru ca sa pricepi si tu……mi-s negru-n cerul gurii ma ! @ admin : se pare ca tipu’ m-o gasit iarasi si vrea circ. Daca-i acelasi, e clar ca inca nu l-o curatat Cuiejdiul de toate in care l-am scufundat si mai vrea o tura. EU….NU ! Te rog Daniel, ca in caz de raspunsuri jignitoare la comentariile mele sa-l cenzurezi. Ori……sa ma lasi sa-i raspund cum merita ! Ion Budai Deleanu, o sa ma cheme….

      Admin: regulile sunt aceleasi si se aplica pt toti: COMENTARII IN LIMBAJ DECENT… Sau… cat de cat… 🙂

    • Ba nu…. Ion Creanga si raspunsul meu va fi aidoma Povestii povestilor. O placere pt. scatofagi ca el sa-l citeasca.

  2. Chestia cu preturile afisate semiobscur reprezintă doar prima parte a modului de operare. la două-trei produse comandate, două beri, niste hamsii, un cârnat etc, vânzătorul o sa ti tranteasca restul fără sa l numere, fara sa stii cat a costat una sau alta Si o sa treacă rapid la urmatorul client. Tu rămâi năucit cu farfuria de plastic din care stau sa cadă micii intr o mână iar in cealaltă berea si restul neaparat in bancnote cât mai mici. Ajungi la masă si ti ramane mâncarea in gât când constați cat ai plătit. mi s a întâmplat de mai multe ori sa ma păcălească la rest, e tehnică clasica la astfel de evenimente. de vreo două ori m am dus sa le cer socoteală si , daca nu te sfidează efectiv ca na, sunt ocupați, iti recalculeaza si ti dau restul corect, cerându si scuze. Oricum nu i bai, următorii clienți n o sa poata sa calculeze cele 7 , 8 beri, cinspe mici etc. Si totul, sunt convins, cu ingaduinta autorităților organizatoare. Las’ ca prostii îs mulți si au de unde..

Comments are closed.