Dragobete şi iubire românească – zeci de cupluri s-au (re)logodit la Piatra Neamţ  

Tineri şi vârstnici, unii foarte tineri (de doar 15 ani) alţii cu o viaţă lungă în doi (55 de ani de căsnicie) au spus duminică DA, în faţa reprezentantului lui Dragobete. Jurământul de iubire şi credinţă a fost, în fapt, o logodnă în premieră pentru unii, o reconfirmare pentru alţii.

Zeci de cupluri au participat la ceremonia oficiată la Foişorul din Parcul Central (pentru fiecare dintre ele), rolul de mesager al lui Dragobete fiind întruchipat chiar de viceprimarul Aurelia Simionică, costumată la rândul ei cu  o frumoasă ie tradiţională.

La debutul acţiunii, viceprimarul Simionică a şi rostit o adevărată pledoarie pentru valorile româneşti, pentru familie ca temelie a comunităţii. Şi, cum puterea exemplului e cea mai bună confirmare, Aurelia Simionică a şi spus că e părtaşă într-o căsnicie ajunsă la un reper rotund: 35 de ani!
Primul cuplu venit în faţa lui Dragobete a ţinut să-i spună viceprimarului că se poate şi (mult) mai mult. “La cei 35 de ani ai dumneavoastră de la căsătorie, noi mai avem un pol în plus”, a spus domnul ajuns la vârsta de 82 de ani. Adică era vorba de doi soţi care, împreună, au trecut prin bune şi prin rele în 55 de ani de viaţă petrecuţi împreună.

Şi au tot urmat: cupluri deja sudate de câţiva ani, cupluri aduse în faţa lui Dragobete chiar de copiii ajunşi la vârsta adolescenţei dar şi tineri îndrăgostiţi. Au fost şi două perechi de tineri îmbrăcaţi şi ei în costume populare…

Cei mai tineri au fost doi tineri de câte 15 ani, colegi de clasă la liceu şi “deocamdată, prieteni”. Timizi, frumoşi, cu bun simţ – calităţile care dau speranţă că mai sunt (şi chiar sunt) tineri care, dincolo de ambalajul unor obiceiuri “americanizate” cum e concurentul lui Dragobete (Sf. Valentin), nu vor uita nici de tradiţia românească.
Au fost câteva ore în care, pe un pretext românesc, zecile de nemţeni care au intrat în Foişor s-au simţit bine. S-a vorbit despre însemnătatea Dragobetelui, despre tradiţia sărbătorii, despre obiceiurile de pe uliţa de altădată dar s-a şi glumit, s-a mai spus câte o snoavă. A fost o zi dedicată iubirii româneşti şi de români…

D.V.