Doi consilieri au fost „executaţi” de Prefect!

Doi consilieri locali din Bahna, respectiv Zăneşti pun pune în cui mandatele de consilieri locali obţinute în 2012. Şi le vor pune în cui înainte de iunie 2016 când ar expira de drept respectivele mandate, pentru că prefectul de Neamţ a emis două ordine diferite care-i vizează pe Ioan Mazăre (Bahna) şi Neculai Rotaru (Zăneşti).

„1.Se constată încetarea de drept a mandatului domnului Mazăre Ioan / Rotaru Neculai / consilier în cadrul Consiliului Local Bahna / Zăneşti. 2.Se declară vacant locul consilierului local menţionat la alineatul 1” – aceasta este sentinţa din ambele ordine prin care prefectul îi trahe pe linie moartă din punct de vedere administrativ pe cei doi aleşi locali.

Ordinele în cauză (65, respectiv 66 din 2016) sunt semnate de prefectul Angheluţă şi contrasemnate de subprefectul Gheorghe Neculae şi de juristul Petre Ilie (şeful Şerviciului de Legalitatea Actelor).

Aceleaşi documente precizează că respectivele decizii pot fi atacate în instanţa de Contencios Administrativ însă aici intervine o problemă. Ordinele intră în vigoare imediat după emiterea lor astfel că respectivele Consilii Locale trebuie să ia act, în proximele şedinţe, de starea de fapt. Dacă vor contesta ordinele, cei doi (deja ex-consilieri) ar trebui să facă şi o a doua acţiune, de suspendarea a deciziei până la judecata de fond.

Probabil că ar fi vorba însă de demersuri inutile pentru că exemplele de la Consiliul Judeţean sunt elocvente. Tot UNPR a cerut „executarea” lui Constantin Iacoban, prefectul a emis ordinul în cauză şi respectivul s-a conformat şi a părăsit şi funcţia de preşedinte şi pe cea de consilier judeţean.

Într-o speţă oarecum similară, PNL Neamţ a anunţat excluderea consilierului judeţean Andrei Ignat şi a anunţat, într-o conferinţă de presă că aşteaptă de la prefect aceeaşi procedură rapidă. Până să dea prefectul ordinul, Andrei Ignat a mutat el: nu cu contestaţie la instanţă ci dându-şi demisia.

Aşa că, dată fiind aceste cazuri de speţe similare, cei doi consilieri locali sunt efectiv – din momentul ân care ordinele au fost publicate pe siteul Prefecturii şi remise Consiliilor Locale în cauză – în afara „Parlamentelor Locale”. Singura lor şansă reală să se mai întoarcă în CL-urile în care au activat ţine de… mandatul viitor, dacă vor avea noroc şi vor prinde locuri eligibile pe listele vreunui partid.

D.V.

cop consilieri