De la revoluționarii de profesie la reformatorii de profesie / Dacă e joi e Şerban Strătilă…

coperta vestitori stratilaFiecare guvern post-decembrist , fără deosebire  orientare ori susținere politică, a simțit nevoia de a rămâne în memoria publică prin aplicarea uneia sau mai multor „reforme”.

Am avut parte  în 26 de ani de mai multe „reforme” ale învățământului care au distrus ce a fost bun în vechiul regim pentru a pune în loc un sistem ineficient și neperformant.

Printr-o „reformă” economică  am vândut pe nimic ce era mai valoros –petrolul, distribuția de energie , băncile , industria auto, cimentul– și am distrus ce făcea concurență multinaționalelor sau vecinilor de la Răsărit – chimia, metalurgia, construcțiile de mașini , industria textilă.

O altă „reformă” s-a petrecut in justiție , domeniu în care oamenii își caută dreptatea cu anii , iar personaje de prim rang se țin de jocuri de imagine și politice.Totul , sub oblăduirea unui organism mort înainte de a se naște , și anume CSM.

Astăzi avem de a face cu situație stranie: un guvern neasumat politic  și cu un mandat de doar un an ar vrea să continue „reformarea” în toate domeniile de mai sus, bașca în altele, esențiale pentru societatea noastră : sănătate, mediu, administrație publică!

La așa o sarcină demnă de niște Greuceni moderni, era necesară și o strategie de comunicare pe măsură !Mai ales  că , pe lângă strategul (veșnic învins!) Vasile  Dâncu ,  găsim în componența guvernului și aberantul Minister pentru Consultare Publică și Dialog Civic!

Ultima găselniță acestui Minister al propagandei modern este inițiativa „Comisia de tăiat hârtii”  găzduită de site-ul maisimplu.gov.ro!Dincolo de numele mai puțin inspirat ce duce cu gândul la „tăiatul frunzei la câini” –ocupație de tradiție la noi,  într-o prezentare grafică  și tehnică profesionistă ni se dă posibilitatea și nouă, muritorilor de rând , să ne dăm cu părerea asupra unor documente exagerat birocratice din administrație.După spusele autorilor, opiniile postate vor fi analizate într-un „task-force” inter-ministerial ce se va reuni  periodic.

Am putea spune că, în sfârșit, vocea poporului va fi auzită!Numai că, doamna ministru Violeta Alexandru ne comunică ceva de genul că, în spiritul respectului pentru cetățenii care și-au exprimat opiniile , instituțiile statului chiar vor publica pe site și motivele pentru care s-au introdus sau se mențin anumite formulare!Cu alte cuvinte , câinii latră –caravana trece, iar pleiada de ONG-uri finanțate de la stat sau de aiurea vor avea în continuare tematică pentru tot felul de proiecte sterile privind debirocratizarea!

Chiar dacă am putea lua declarația doamnei ministru doar ca pe o exprimare nefericită ,realitatea ne arată zilnic exemple de creștere și nu reducere a birocrației.

De exemplu, numai de la sfărșitul lui 2015 și până astăzi , am numărat 76 de ordine ale ministrului finanțelor sau ale președintelui ANAF pentru reglementarea a tot felul de formulare, proceduri și acorduri fiscale.Pe deasupra, avem și cel puțin 3 Hotărâri de guvern de maxim impact în acest domeniu.Se poate argumenta că unele erau absolut necesare pentru  rezolvarea  anumitor aspecte neclare din legislație , dar asta nu face decât să confirme că aceasta  se face „cu picioarele ” și total contrar spiritului de dialog civic clamat de guvernele de tot felul!

Mai mult,  se vorbește de înființarea a încă două agenții guvernamentale – Garda pădurii și Agenția de recuperări silite , de parcă până acum nu am fi avut destule structuri și oameni care să acopere domeniile respective!

E clar că niciunul din guvernele ultimilor ani nu a luat în calcul desființarea vreunei Agenții și nici eliminarea vreunei taxe sau a vreunui bir plătit de cetățean, deși era destul de simplu de făcut aceasta dacă ar fi existat voință și curaj.

De exemplu, consider că fiecare cetățean ar trebui să aibă dreptul la documente de identitate , pașaport și orice fel de adeverință și certificat fără a plăti vreo taxă!Plătim destule impozite și taxe pentru ca aceste servicii să fie gratuite și eficiente!

Reformatorul domn Dâncu ar fi putut propune  reducerea numărului de ministere și al întregului aparat central care , in bună măsură , nu face decât să producă birocrație pentru a-și justifica existența.

Numai că  , lucrându-se în această direcție, „reformatorii”de profesie și-ar pierde rapid  obiectul muncii…

Şerban STRĂTILĂ