Cum poţi vota dacă eşti plecat din localitatea de domiciliu? PARLAMENTARE 2016

Persoanele care vor să-şi exercite dreptul de vot la ALEGERILE PARLAMENTARE trebuie să deţină acte de identitate valabile şi să se afle în ziua respectivă în judeţul în care îşi au domiciliul.
Noutatea acestor ALEGERI PARLAMENTARE constă în desfiinţarea listelor suplimentare, astfel că alegătorii pot vota numai în circumscripţia electorală (judeţul) de care aparţin. De asemenea, şi condiţiile pentru practica urnei mobile au fost înăsprite în sensul că doar cei care pot dovedi cu acte în regulă situaţia lor medicală vor beneficia de urna mobilă.
În cazul în care, în ziua votării, alegătorii nu se află în comuna, oraşul sau municipiul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, aceştia pot vota la orice secţie de votare din acelaşi judeţ.
În ceea ce îi privește pe candidați, ei îşi pot exercita dreptul de vot în orice secţie de votare din judeţul în care candidează.
Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate trebuie să prezinte în ziua votului pe lângă documentele românești și un document oficial emis de statul străin care dovedește stabilirea reşedinţei în acel stat.

Cum pot afla alegătorii la ce secţie de votare sunt arondaţi 

Persoanele care nu știu la ce secție trebuie să voteaze pot afla online, accesând site-ul Registrului Electoral.
Pentru a afla la ce secţie de votare sunteţi arondaţi la ALEGERILE PARLAEMNTARE trebuie să introduceti CNP-ul, numele de familie, precum și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției unde vă puteţi exercita votul.
Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot. Acesta este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.
Duminică, 11 decembrie, sunt aşteptaţi la vot 18.272.002 de români.

V.N. (sursa: R.L)